El xerpa

Julian Paul Assange és l’home del moment. El fundador de Wikileaks ha fet trontollar la diplomàcia internacional gràcies a les filtracions de documents secrets que publica a través d’aquest portal d’internet. Assange, nascut a Austràlia fa 39 anys, és un home que no deixa ningú indiferent. Per alguns és un heroi; l’home que s’enfronta al poder i que sempre va uns passos per davant dels qui el persegueixen. Per d’altres, és un criminal que posa en perill la vida de milers de persones i la seguretat de desenes de països per obtenir-ne fama i diners.

Però Julian Assange no hauria fet aquest salt a la fama sense Bradley Manning, un jove soldat de 23 anys a qui l’octubre de 2009 van destinar a la base militar de Hammer, a 60 quilòmetres de Bagdad. Igual que Tenzing Norgay amb Edmund Hillary durant l’ascensió a l’Everest, Manning va ser el xerpa d’Assange: la crossa indispensable perquè el fundador de Wikileaks escalés a la fama internacional i es convertís en una versió dospuntzero del Che Guevara.

Aquest soldat ras d’Oklahoma en va tenir prou amb un CD gravable i saber-se les cançons de Lady Gaga per a retirar la que seria la filtració de dades més gran de la història nord-americana. Durant els vuit mesos que va passar a Hammer, Manning va tenir accés a dos ordinadors portàtils connectats a dues xarxes de material classificat del govern dels Estats Units.

Manning arribava amb un CD ple de música on hi havia escrit “Lady Gaga”, n’esborrava la música i presumptament començava a copiar-hi arxius comprimits amb els cables de les ambaixades dels Estats Units d’arreu del món. Mentre el fitxer es copiava, ell anava movent els llavis al ritme de les cançons de Lady Gaga.

El 21 de maig, cap al final de la seva estada a l’Iraq, Manning va explicar què havia fet al “hacker” Adrian Lamo a través d’un xat. “Hillary Clinton i uns quants milers de diplomàtics d’arreu del món tindran un atac de cor, algun dia, quan es llevin i trobin l’arxiu sencer de política exterior a l’abast del públic. A tot arreu on hi ha una delegació dels Estats Units hi ha un escàndol diplomàtic que veurà la llum”, va predir Manning amb força exactitud.

Lamo va denunciar Manning a l’FBI i, el 26 de maig, el soldat va ser detingut acusat de violar el codi militar. Lamo, que en el passat també havia filtrat documents a Wikileaks, va justificar-se dient que no ho hauria fet “si no hi haguessin vides en perill”. A finals de juliol, Manning va ser traslladat a la base dels marines a Quantico, on resta pendent de judici.

Mentre Assange s’ha convertit en l’estrella més brillant del firmament mediàtic i ja ha venut els drets de la seva autobiografia per un milió d’euros, Manning espera un judici que pot comportar-li fins a 52 anys de presó. Passa 23 hores diàries aïllat en una cel·la de 3’6 metres de llargada per 1’8 d’amplada, on només hi ha un llit, una aixeta i un lavabo. L’hora restant pot sortir, amb grillons als peus, i caminar per una sala buida. Assange assaboreix la seva estança al cim; Manning corre el perill de quedar enclaustrat per sempre més als peus de pàgina de la història.

* Article publicat a la revista Valors

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s