Un minut al metro

No es necessita gran cosa perquè un vídeo atrapi els teleespectadors. Possiblement, l’únic indispensable és una bona història. En són la prova els 56 segons enregistrats per una càmera de seguretat de l’estació de Puerta de l’Ángel, a la línia 6 del metro de Madrid el mes de desembre passat. Són imatges de no gaire qualitat, sense so, en blanc i negre i amb el mateix pla fix tota l’estona, però van fer al volta al món.

Mostren un home que camina cap enrere de forma estranya, fent tentines, fins que cau i queda estès a la via (imatge 1). Des de l’altra andana, diverses persones ho veuen i s’acosten per comprovar el seu estat, tot i que cap d’elles gosa baixar a la via. En aquell moment, s’acosta un comboi del metro i des de l’andana contrària es fan crits i senyals al conductor perquè freni el vehicle i no atropelli l’home (imatge 2).

De cop i volta, un home baixa a les vies i, caminant amb molta tranquil•litat, agafa l’home que havia caigut i l’aparta de la via just un moment abans que passi el metro, que no és a temps de frenar (imatge 3). El comboi passa arran dels dos homes però sense tocar-los i, amb l’ajuda d’altres persones, aconsegueixen pujar a l’andana contrària (imatge 4).

La història, que es va conèixer el 3 de desembre, era un conte de Nadal gairebé perfecte: un accident involuntari que és a punt d’acabar en tragèdia fins que, a l’últim moment, apareix un heroi que salva la situació. Probablement per això, es van estendre ràpidament per televisió i internet.

Per acabar-ho d’adobar, la persona que havia saltat a les vies per salvar l’home que hi havia caigut era un jove policia de 30 anys, amb l’oportú nom d’Àngel, que havia jurat el càrrec feia només dos mesos i que aquell dia no estava de servei. L’endemà dels fets, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, va concedir-li la Medalla al Mèrit Ciutadà. De l’home que havia caigut a la via, l’únic que es va dir és que l’incident li havia causat ferides lleus a l’esquena.

El mateix dia 4, mentre totes les televisions encara repetien les imatges de l’home a qui rescataven d’una mort segura, Francisco José Pérez Mancha era ingressat d’urgències a la mateixa clínica de la Concepción. Pérez, de 43 anys, era l’home que havia caigut a la via, sense nom a les notícies, i a qui s’havia identificat en moltes informacions com un borratxo.

L’endemà de la caiguda a les vies, va començar a patir dolors forts i va tornar a l’hospital. Tot apunta que el cop va generar-li seqüeles que no es van detectar en la revisió posterior i que, després d’unes hores en què el seu estat va anar empitjorant, el matí del dia 7 li van fallar diversos òrgans i una aturada càrdiorrespiratoria li va provocar la mort. La família assegura que a urgències només van diagnosticar-li hematomes i van receptar-li un ibuprofè, mentre que la clínica es defensa al·legant a patologies prèvies del pacient que van complicar-se amb el cop contra els rails.

Pocs dies després que mig món veiés com l’Àngel li salvava la vida, Francisco José Pérez era enterrat en la més absoluta intimitat al seu poble natal, Guareña, un municipi extremeny de poc més de 7.000 habitants.

* Article publicat a la revista Valors

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s