El padrí

Tradicionalment, a Catalunya els padrins eren els que, a més de garantir la formació religiosa del nens, decidien el nom dels nounats. Eren anys en què –pràcticament- tots els infants passaven per la pica baptismal i sortien de l’església amb tres noms, tots ells de sants i mares de déu. Ha passat el temps i, actualment, la tasca del padrí es redueix a portar la mona per Pasqua. En el cas dels joves (i no tan joves) que han acampat en places de les principals ciutats espanyoles, l’encarregat de batejar-los ha estat Stéphane Hessel, un diplomàtic francès de 93 anys.

Hessel, únic redactor de la Declaració dels Drets Humans viu, és l’autor del pamflet Indigneu-vos, que ha acabat batejant el moviment. Malgrat que el gran públic no l’ha conegut fins fa poques setmanes, Hessel ha viscut una vida de pel•lícula, durant la qual ha conegut personatges com Walter Benjamin, Jean-Paul Sartre o Charles de Gaulle.

Va néixer a Alemanya, però als 7 anys es va traslladar amb els seus pares a París, va lluitar a la Resistència francesa contra el nazisme, el va detenir la Gestapo i el van traslladar al camp de concentració de Buchenwald. Acabada la guerra, va participar en l’elaboració de la Declaració Universal dels Drets Humans al parisenc Palau de Chaillot i, com a diplomàtic, ha viscut a Nova York i Viena i ha viatjat per tot el món. L’any 1997, amb 80 anys, va publicar les seves memòries, Danse avec le siècle, sense pensar-se que encara havia d’escriure l’obra que el faria famós als cinc continents.

Indigneu-vos va començar a gestar-se el dia que la periodista Sylvie Crossman i l’enginyer Jean-Pierre Barou, els propietaris d’Indigène, una petita editorial de Montpeller especialitzada en textos sobre cultures primitives, van veure Hessel fent un discurs durant un homenatge a la Resistència francesa. Hessel avisava els joves que podien perdre les conquestes socials de la segona meitat del segle XX i que tenien “el deure d’indignar-se”.

Poc després, van proposar-li escriure un llibre dirigit a la joventut que portés aquest títol, “El deure d’indignar-se”, que finalment van canviar per “Indigneu-vos!”. A partir de tres entrevistes amb l’antic resistent, Crossman i Barou van redactar la primera versió del llibre, que Hessel va corregir i validar abans de publicar-se l’octubre de 2010.

El mes de març van sortir a la venda les versions catalana i castellana del llibre. Amb només una seixantena de frases i un estil senzill i directe, Indigneu-vos, un dels èxits del darrer Sant Jordi, fa setmanes que encapçala la llista dels llibres de no-ficció més venuts, amb més de 40.000 exemplars en català i prop de 400.000 en castellà. A França, ja ha superat el milió.

Quan el 15 de maig passat, les manifestacions de protesta pel funcionament dels sistemes polític i financer van acabar amb milers de persones acampades en places, de seguida van rebre nom: els indignats. A finals de juny, ha sortit a la venda Comprometeu-vos, el nou llibre de Hessel, que recull converses amb el jove activista Gilles Vanderpooten. Els dos autors, separats per 70 anys, creuen que “ja no n’hi ha prou amb indignar-se”. El temps dirà si els indignats es converteixen en compromesos.

* Publicat a la revista Valors

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s