Re: #pensamentsdesantes I: L’Estrena

El text anterior d’en Joan aquí

Benvolgut Joan,

Doncs sí, la feina va fer que em perdés l’Estrena. De tota manera, les xarxes socials i les noves tecnologies ens ajuden que això no sigui el drama que era fa uns anys (me’n recordo d’un 26 de juliol que vaig estar aguantant el mòbil davant de Santa Maria perquè en Joan Safont pogués escoltar la Barram des de Barcelona). Dijous, a través de Twitter, Facebook i Whatsapp vaig poder anar seguint tant la conferència d’en Jordi Bertran com les proclames de l’herald. Des de la distància, em va semblar una molt bona idea i un acte molt interessant, que ajudarà a aclarir l’ennuvolat panorama del començament de la festa i també aportarà reflexió sobre la festa. El que ja no em va agradar tant és que els punts des d’on es va fer la proclama (plaça del Forn del Vidre, plaça dels Bous, plaça de les Tereses i plaça de Santa Anna) retraten un Mataró més petit del que és en realitat.

Per cert, t’has preguntat com és que l’estètica de l’acte, amb l’herald i les trampes damunt de cavalls i amb vestits que semblaven del Renaixement, era tan antiga? Em va semblar com si volguéssim vestir la festa d’unes arrels que, si existeixen, estan enterrades molt avall. De fet, quan els mataronins duien aquest tipus de roba, Santa Juliana i Santa Semproniana ni tan sols eren patrones de la ciutat! Si tots sabem que l’actual festa major és filla, en un 90%, del moviment “Les Santes, fem-ne festa major” de finals dels setanta i principis dels vuitanta, no hagués estat més lògic que l’herald hagués anat amb pantalons de pana i camisa de quadres, conduint un 600 o un 4L, com els progres de la Transició? Tot plegat hauria tingut menys glamour, això sí…

Independentment d’això, el debat sobre quan comencen Les Santes crec que continuarà malgrat la positiva incorporació de l’Estrena. Mentre a diversos llocs la festa major és el segon cap de setmana del mes, nosaltres la part central de Les Santes l’organitzem a partir del número del dia. De la mateixa manera que, en els viatges organitzats, “si avui és dimarts, això és Bèlgica”, a Mataró, “si és 25 de juliol, fem la Nit Boja” i “si és 29, Anem a Tancar les figures”.

Ahir a la nit l’amic Xandri Calsapeu deia a Twitter: “reivindico que encara no són #lessantes fins a la Crida a la Festa Major! la resta que cadascú li posi el nom que vulgui”. Potser per alguns és un anatema, però jo hi estic bastant d’acord. Personalment, em puc posar la samarreta de Les Santes, respirar ambient de festa major i començar a trobar-me gent que no veia des de l’any passat, però el meu subconscient no em deixa creure que han començat Les Santes fins que esclata la traca el dia 25 a quarts de nou del vespre. No ho sé justificar més enllà de sensacions interiors, de ben segur que hi ha gent que ho sent de manera diferent.

El que sí que observo en el programa de la festa major és que s’hi combinen dues dinàmiques diferenciades. Fins el dia 24, els actes d’aquesta primera part de Les Santes (diguem-ne “portal de Santes”, “pre-Santes” o l’eufemisme que vulguis) se situen en el calendari en base al cap de setmana (bona part de Les Santes esportives, el concert d’orgue a Santa Maria el dissabte, la diada castellera el diumenge, …) mentre que, a partir de les havaneres, la festa ve determinada pel dia numèric: els Focs són el dia 27 i el Ball de Requisits es fa el 28, ja caigui en dimarts o en divendres.

Això, com tot, va patint metamorfosis: un dels actes que tradicionalment era del primer grup, la Gegantada, últimament ja és del segon, perquè ha passat de fer-se el dissabte abans de la Crida a quedar fixat en el dia 24. O potser indica que l’acte s’ha consolidat i, per aquest motiu, passa a “tenir número”? No ho sé, però almenys tenim un tema de conversa garantit.

Pensava que no m’allargaria tant com tu, però m’equivocava. Abraçades,

ramon

p.s. veig que segueixes entestat en escriure Sala Cabanyes amb ñ…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s