#pensamentsdesantes IV: El consens mataroní

Benvolgut Joan,

Ahir al vespre vam viure un moment que crec que explica força bé el que són Les Santes. En el moment de la Crida a la festa major, mentre l’alcalde Joan Mora es dirigia a la ciutat, es van sentir alguns xiulets entre el públic. Des de dins de la plaça (sí, ja sé que dir-ne plaça és poc menys que blasfèmia per segons qui, perquè la plaça és al darrera, però vaja) no vaig poder veure qui protestava ni per quin motiu, però, en qualsevol cas, no és la primera vegada que passa. A banda de la tradicional reclamació anual de treure la bandera espanyola de la façana de La Riera 48, Joan Antoni Baron se’n va endur alguna xiulada quan era dalt del balcó i també recordo alguna Crida de Manel Mas (especialment la de l’any 1999, crec, tu ho recordaràs millor que jo) en què gairebé se sentien més els xiulets (i insults) que no pas les paraules de l’alcalde.

Però les xiulades, els crits i les crítiques s’acaben quan, després de la traca, és el torn dels balls de les figures. Tant li fa que estiguem a dalt del balcó o a baix, que siguem d’esquerres o de dretes, que vivim al centre o als barris, siguem del Barça o de l’Espanyol, independentistes o federalistes, … quan balla en Robafaves tots ens posem d’acord: fem un segon de silenci i, seguidament, acompanyem el ball xiulant (una xiulada ben diferent de la d’uns minuts abans) o bé picant de mans. En Robafaves, les figures i Les Santes són una de les poques coses que aconsegueixen generar consens a Mataró: un dels pocs relats que uneix la ciutat (i que per molts anys ho pugui fer).

Canviant de tema, la Crida de l’alcalde em va agradar. M’imagino que deu ser molt difícil dir tot allò que vols en només dos minuts (aquests #pensamentsdesantes ja demostren que se’m fa difícil sintetitzar), donant algun missatge que vagi més enllà del “passeu tots una bona festa major”, amb un punt d’èpica i sense avorrir un públic que, desenganyem-nos, majoritàriament ha vingut a veure les figures. Mora, que va acabar la Crida amb un “Visca Catalunya Lliure!” (amb en Baron era habitual que ell acabés amb “Visca Catalunya” i, seguidament, una part de la gent que l’escoltava sota el balcó contestés “Lliure”), va centrar bona part del seu discurs a fer pedagogia del Desvetllament Bellugós, una de les grans preocupacions de la festa major d’enguany, i va seguir el costum de rememorar un fet recent succeït fora de la ciutat. Aquest any, va tenir un record per als afectats pels incendis de l’Alt Empordà, que va ser respost amb aplaudiments per part dels que érem a sota. L’any passat, en la seva primera Crida, va fer referència a les víctimes dels atemptats a Noruega, també poc abans de Les Santes.

El que trobo que li falta a Joan Mora, comparant les seves paraules de fa un any i les d’ahir, és una catchphrase, una expressió que es faci seva, unes paraules que enganxin al poble i li donin elements de continuïtat d’un any a l’altre. En un gest típic d’alguns mites del periodisme nord-americà (Walter Cronkite acomiadava l’informatiu amb “And that’s the way it is” i Edward Murrow amb “Good night and good luck”), en Joan Antoni Baron va tenir -en un context completament diferent- una molt bona pensada d’acabar sempre la Crida a la festa major amb allò de “amb la rauxa necessària, amb el seny imprescindible”, una frase que s’ha popularitzat i ha passat a formar part de l’imaginari col·lectiu de Les Santes. Ahir la vaig veure en algun tuit per donar la benvinguda a la festa major i fins i tot el mateix Baron va recordar-la al seu compte poc abans que esclatés la traca. A mi m’agradaria que l’actual alcalde també trobés una manera de personalitzar les seves Crides, però potser precisament no ho fa per distanciar l’alcalde Mora de l’alcalde Baron…

Tot i que ja som dia 26 al vespre, m’aturo a la Crida i no dic res del Desvetllament Bellugós ni tot el que ha anat passant. T’ho deixo per a tu…

Abraçades,

ramon

Actualització:

Podeu llegir la resposta d’en Joan aquí

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s