EUA’2012: Election Day

Avui els Estats Units voten si Barack Obama serà president quatre anys més o bé si el substitueix Mitt Romney. Abans no es coneguin els resultats, aquests són alguns enllaços interessants i algunes curiositats de la jornada electoral:

– Les eleccions d’avui van més enllà d’escollir president. També es renova una part del Senat i de la Cambra de Representants, es voten governadors i hi ha referèndums sobre qüestions concretes. Per saber què es vota a cada estat i què es preveu que hi passi, al “The Washington Post” ho expliquen estat per estat.

– Com fa setmanes que ens repeteixen, no serà president qui tregui més vots, sinó qui obtingui més delegats: la majoria absoluta són 270. Per saber les possibles combinacions de resultats als “swing states” que necessita cada candidat ser president, el “The New York Times” han fet un interactiu que enganxa molt.

– La “Redskins Rule” és una teoria que diu que, si el cap de setmana abans de les eleccions, els Washington Redskins guanyen, el partit que va guanyar les anteriors presidencials torna a guanyar. Si els Redskins perden, les eleccions les guanya el partit que les va perdre fa quatre anys. Això s’ha complert 17 de les últimes 18 eleccions presidencials.

Diumenge, els Redskins van perdre 21-13 contra els Carolina Panthers. De tota manera, aquesta norma ja va fallar el 2004 (els Redskins van perdre, però Bush va ser reelegit) i el 2000 gairebé també (els Redskins van guanyar i Al Gore va vèncer en vot popular, però Bush va treure més delegats i va acabar sent president).

Dixville Notch, a New Hampshire, és sempre la primera localitat del país que vota. Es vota just després de la mitjanit i la votació ha durant 40 segons. Dels dotze habitants del poble, n’han votat deu i Obama i Romney han empatat a cinc vots.

Des de 1996, un altre municipi de New Hampshire, Hart’s Location, fa el mateix. Allà, Obama ha tret 23 vots i Romney 9.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s