L’home d’enlloc

snowden

He’s a real nowhere man, sitting in his Nowhere Land”. A la terminal de trànsit de l’aeroport Sheremetyevo de Moscou, Edward Snowden espera que algun país accepti la seva petició d’asil. Aquest exanalista de la CIA és el protagonista d’un serial diplomàtic gairebé sense precedents per haver fet públics documents que demostren l’espionatge massiu dels Estats Units a milions de ciutadans.


El 23 de juny, dos dies després d’haver fet 30 anys, Snowden va arribar mig clandestinament a la capital russa. Des que l’avió de la companyia Aeroflot va aterrar, Snowden no s’ha mogut de la zona internacional de la terminal, el més semblant a un lloc que no és d’enlloc: tècnicament no ha creuat la frontera, de manera que la policia russa no el pot detenir.

El mes de maig, Snowden va deixar enrere la família, la xicota i la casa de Hawaii perquè el món sabés que l’Agència de Seguretat Nacional i l’FBI vigilen les comunicacions a través de Google, Facebook o Microsoft. “No puc permetre que el govern dels Estats Units destrueixi la intimitat, la llibertat d’Internet i les llibertats fonamentals”, va explicar a “The Guardian” en el moment de deixar nu l’emperador.

Al 2013, per fer trontollar el sistema ja no calen espies com els de les pel·lícules. En temps de Twitter, els zeros i els uns són armes més perilloses que les pistoles. Potser per això, els espies d’ara ja no són com Lawrence d’Arabia, Joan Pujol o Markus Wolf, sinó com Snowden, Bradley Manning o Aaron Swartz: joves nerds que viuen davant l’ordinador i que, en comptes de disfresses, esquiven el poder amb adreces IP. Una prova claríssima n’és l’equipatge que duia Snowden quan va arribar al seu hotel de Hong Kong: una mica de roba, un llibre, un cub de Rubik i quatre ordinadors portàtils.
Islàndia, Rússia, Cuba, Equador, Nicaragua, Veneçuela, Bolívia… Diversos estats s’han plantejat la possibilitat d’acollir-lo, no se sap si per compromís amb la llibertat d’expressió o per trepitjar l’ull de poll als Estats Units, però a l’hora de la veritat cap opció ha acabat de reeixir: Snowden és un jugador de Risk que no hi ha manera que aconsegueixi fortificar cap territori.

Una mala fortuna que ell ja temia des del primer moment. “La gent veurà totes aquestes revelacions, però no estarà disposada a assumir els riscos necessaris per aixecar-se i lluitar per canviar les coses”, va dir a la periodista Laura Poltras. Perseguit als Estats Units i a l’espera de poder trobar un país que l’aculli, Snowden s’ha convertit, com a la cançó dels Beatles, en un “home d’enlloc, que seu en la seva terra d’enlloc”.

Publicat a Valors

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s