#pensamentsdesantes II: La segona transició

Benvolgut Joan,

Doncs sí, ja hi tornem a ser. Gràcies per la ràpida resposta (jo, com que vaig a ritme de treballador públic, he trigat una mica més). Reprenc el diàleg a partir de l’anàlisi que fas de la festa en clau territorial.

Des que tinc ús de raó santera, l’epicentre de la festa ha anat centrifugant-se: el naixement de la Gegantada; el canvi del ball del 26 de la plaça de Santa Anna al Parc Central; els Requisits de darrere l’Ajuntament a, primer, Santa Anna i, a partir d’aquest any, el Parc; fins i tot la Ruixada es mou del Parc on-s’havia-fet-sempre cap al Nou Parc i s’allunya una mica més de les meves estimades muralles. Els temps en què, com tu dius, Les Santes amb prou feines anaven més enllà del Casc Antic, ja són història. És un canvi que s’ha anat fent passet a passet i que, aquest any, sembla que farà un salt més llarg.

lessantes1977Les Santes actuals, n’hem parlat milers de vegades, són hereves del moviment “Les Santes: fem-ne festa major” que hi va haver a la ciutat a finals dels anys 70. En plena Transició, en un moment en què tot canviava i l’antic règim deixava pas a un nou escenari, la festa major també va viure una metamorfosi d’una celebració amb Ofici, gegants, focs i poca cosa més fins a un element cultural singular, molt més popular, plenament arrelat a la ciutat i imprescindible en el calendari festiu català. Per cert, que, algun dia, algú haurà d’explicar aquesta història i deixar constància de qui van ser aquells que, sortint de la llarga nit, van salvar-nos la festa.

Pot ser que –i aquí és quan em llenço a la piscina sense mirar si hi ha aigua-, ara que el país (vull dir Catalunya: som tan complicats que sempre ho hem d’aclarir) sembla que es dirigeix cap a una segona transició, també Les Santes estiguin covant una època de grans canvis? No són canvis que es fan d’un dia per l’altre (o d’un any per l’altre) però la direcció sembla inequívoca: com una taca d’oli, Les Santes es van escampant per la ciutat.

Simultàniament a aquesta expansió geogràfica, la festa s’ha anat fent més i més multitudinària. Aquell tòpic de finals dels noranta que deia que els Focs i la Ruixada eren els únics actes de Les Santes realment multitudinaris, quan realment tota la ciutat (tornem a la frase baroniana “que tot Mataró sigui Mataró”) sortia al carrer i celebrava Les Santes, ja no és cert. Hi ha més actes que mai i són més seguits que mai. La Família Robafaves posa un peu al carrer i, darrere seu, hi ha milers mataronins; el Desvetllament Bellugós cada cop tensa més les costures de la Riera; i l’Ofici de Les Santes deu ser, de totes les misses que es fan durant l’any a la ciutat, la que té més assistència. Si fins i tot a la Barram –no fa tants, el símbol d’un acte per als MTV i pocs més- hi ha molta gent!

Tot plegat, va acompanyat per cada vegada més iniciatives dedicades a pensar i repensar la festa i el seu relat. Segur que me’n deixo, però el Desvetlla’t Bé de la Família Robafaves, el Racó de Santes del Públic o els materials educatius de l’Associació Cultural …i Quinze crec que són exemples de la necessitat que tenim de reflexionar sobre la nostra festa major davant l’evidència que, del 1979 fins ara, Les Santes han canviat molt, però la ciutat encara ha canviat més.

De tota manera, ja saps que d’aquesta segona transició ja fa anys que se’n parla (ja es demanava a la Declaració de Barcelona de 1998) i no acaba d’arribar. Però em sembla que, aquesta vegada, tant a Les Santes com al país, la cosa va de veres. Tu com ho veus?

Abraçades,

ramon

El tuit: el santero dospuntzero per excel·lència, en Toni Blanch, ja va penjar ahir a la nit –amb una velocitat considerable- el videoclip de “Reina del Maresme”. Per cert, que vaig anar a la presentació, plena com un ou, a baix a mar. A la propera carta te’n faig cinc cèntims, que la d’avui ja és prou llarga…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s