#pensamentsdesantes IV: Tres lletres

Benvolgut Joan,

Avui començo pel tuit:

En el Portal de Santes, en Dani es preguntava com és que, tot i que la festa major sempre han estat “Les Santes” –i així ho reflecteix el cartell-, a la samarreta d’aquest any l’article ha desaparegut.
samarreta

M’hi ha fet pensar la frase de la teva última carta en què destaques que, malgrat que les patrones tinguin noms tan poc corrents com Juliana i Semproniana, l’article de “Les Santes” indica que pels mataronins és com si fossin les més conegudes del món.

Aquestes tres lletres de l’article “Les” són més importants del que sembla. Recordo un dia que en Cugat Comas em va fer una dissertació interessantíssima sobre la diferència entre “les Santes” amb l’article en minúscula, en referència a Santa Juliana i Santa Semproniana, i “Les Santes” amb l’article en majúscula, que defineix la nostra festa major.

Algú pot creure que és absurd discutir sobre això, d’altres que senzillament és malaltís. Potser tenen raó, però el cert és que a casa meva hem tingut més d’una i de dues converses de sobretaula al voltant de la presència o absència d’aquest article. Els últims anys ha agafat força –sobretot entre els joves- l’expressió “ens veiem per Santes” o “bones Santes”, sense article. En canvi, es manté inalterable el “Glòria Les Santes”, amb article. Potser després dels historiadors i antropòlegs, els propers que hauran d’estudiar la nostra festa seran els lingüistes…

Mentrestant, Les Santes (amb majúscula) ja agonitzen. Fa poca estona que les figures ja descansen a can Marfà, on hibernaran a l’espera de properes sortides. L’Enfigura’t i l’Anem a Tancar han servit perquè els ciutadans es poguessin acomiadar de les comparses institucionals. Com en tots els actes de la festa major, eren plens de gent. Començo a sospitar que hi ha diversos grups de whatsapp que, només que la Família Robafaves posi un peu al carrer, s’avisen els uns als altres per sortir de casa ràpidament i acompanyar les figures.

Més seriosament, crec que, una vegada més, es confirma que Les Santes han aconseguit tal nivell d’identificació amb els mataronins que enterren en el passat aquelles dormides “en família” on tu i jo –i centenars de nens i nenes- vam créixer com a santeros als anys vuitanta i noranta.

Bé, suposo que ens veurem d’aquí a una estoneta al Parc per posar junts el punt final al conte de Les Santes 2013.

Abraçades,

ramon

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s