#pensamentsdesantes III: Notícies durant Les Santes

Benvolgut Joan,

Finalment ahir no va ploure (tot i que en Dídac Díez de Andino em va ensenyar el radar meteorològic i ens en vam salvar per ben poc). Això ens va permetre poder escoltar la Crida de l’alcalde, veure la primera dormida de Les Santes i viure sense més nervis dels habituals la Nit Boja.

Potser és exagerada la por de què et parlava en l’anterior carta sobre la pluja… al cap i a la fi, és només una nit, n’hi ha 364 més durant l’any, però -no sé si és bo o dolent- la Nit del 25 ha agafat tal misticisme en el calendari mataroní que costa imaginar-se un any sense Desvetllament Bellugós. On aniríem tots els que mitja hora abans ja som davant de l’Ajuntament esperant la sortida de la família reial local? Finalment –com si fóssim a “La Banyeta”- ha quedat com una pregunta sense resposta més. Per si de cas, ara el pànic meteorològic s’ha traslladat al dia 28…

Però, vaja, tornem al dia d’ahir. Crec que ja ho hem comentat: en la seva última Crida a la Festa Major, Joan Mora va fer un molt bon discurs, minuts abans que l’olor de pólvora comencés a escampar-se per la Riera, recordant els actes del portal de Santes que ja s’han fet, demanant civisme i fent una crida a la pau, mentre a mig món s’estan matant. De fet, diria que és la millor de les quatre crides que ha fet, amb un record emocionant cap a en Jordi Canal (el silenci que es va fer en aquell moment feia posar la pell de gallina) i una breu lliçó històrica sobre l’arribada de les relíquies de les Santes el 1772 i el referèndum per fer-les patrones de la ciutat el 1852 que va portar-lo a defensar el dret a “construir pacífica i democràticament un país nou”.

mora_crida

Per cert, que justament quan vaig arribar a la Crida em vaig assabentar que l’expresident Jordi Pujol havia confessat haver tingut diners d’una herència a l’estranger i sense regularitzar. Una de les notícies de l’any i jo pendent de gegants i traques… una més entre les notícies que no haurem pogut donar perquè estàvem submergits en plenes Santes. L’any passat, en plenes Havaneres em vaig assabentar de l’accident de tren de Santiago; és sabut que molts mataronins l’any 1992 van córrer després de la Crida per veure la inauguració dels Jocs de Barcelona; fa dos anys el Parlament va votar la proposta de Pacte Fiscal (que lluny que queda!) el 25 de juliol; el 28 de juliol de 2010, el Parlament va prohibir les curses de braus a Catalunya; el 29 de fa tres anys Zapatero va avançar les eleccions generals al 20-N, … Notícies que, amb el temps, queden entelades a la nostra memòria perquè, quan passaven, estàvem més pendents de la festa que del TN.

Fugint del passat més recent, durant els dies de Les Santes també van afusellar el mataroní Joan Peiró (24 de juliol), l’exèrcit republicà va creuar l’Ebre (25 de juliol), va començar la Setmana Tràgica (26 de juliol), va morir Jaume I (27 de juliol), Andorra va ingressar a l’ONU (28 de juliol) o es va fundar la Nasa (29 de juliol). Ja ho veus, malgrat el tòpic de les poques notícies que hi ha a l’estiu, almenys els dies de Les Santes, són ben moguts informativament…

Al pas que anem, més que els pensaments de Santes, això nostre semblarà el “Joc de cartes” que fèiem a la Sala… tu prefereixes fer de Josep Maria de Ramon o de Genís Mayola?

Bé, sort amb la feina i una abraçada,

ramon

(foto: Albert Canalejo / capgros.com)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s